Vanaf januari 2019 tot maart 2021 werkte Lomans in bouwteamverband aan de renovatie van Gemeentehuis Dronten. We droegen de ontwerpverantwoording vanaf het programma van eisen tot en met de realisatie. Een project waar we alle installatiedisciplines vertegenwoordigden. We realiseerden samen met de bouwpartners een duurzaam pand waarbij we rekening hielden met milieubelasting, circulair bouwen, energieverbruik (EPC=0) en exploitatiekosten.
Een energieneutraal en circulair pand
Ontwerpverantwoordelijkheid
Het monumentale pand uit 1981 beslaat vijf bouwlagen en kreeg naast een totale refit ook een uitbreiding bestaande uit een nieuwe entree. We waren verantwoordelijk voor het ontwerp tot en met de realisatie van alle installaties en zijn betrokken geweest bij het gehele traject: van het programma van eisen tot aan de oplevering, nazorg en de onderhoudsperiode. Daarbij is zowel de kwaliteit als de afwerking van de techniek van een zeer hoog niveau.
EPC = 0 en circulair bouwen
Niet alleen worden de toiletten doorgespoeld met regenwater, het hele gebouw is energieneutraal. EPC=0 op de meter moest gehaald worden, dit voor zowel de gebouwgebonden- als de gebruikersinstallaties. Dit betekent dat het gebouw zelf de energie opwekt die het ook verbruikt. Nagenoeg alle bestaande installaties zijn vervangen voor nieuwe installaties. Overtollige materialen zijn gedemonteerd en aangeboden aan recycle bedrijven zodat de grondstoffen een tweede leven krijgen. Zo gaven wij invulling aan circulariteit. Daarnaast toetsten we nieuwe materialen op mogelijk hergebruik in de toekomst of milieu verantwoord afvoeren (materialen paspoort). Uiteindelijk is het pand in de top 7 van duurzaamste gebouwen van Nederland gekomen.
Power Parking
Om volledige energieneutraliteit te behalen is een PV-park van ongeveer 1.200 zonnepanelen boven de bestaande parkeerplaatsen gerealiseerd, voorzien van verlichting, camera’s en laadpalen. Naast de PV-panelen is er ook een batterij voor energieopslag. Zonne-energie wordt opgeslagen op het moment dat het gemeentehuis het niet gebruikt. De batterij kan ’s avonds weer auto’s laden en verlichting voeden. Dit is een van de eerste power parkings van een dergelijke omvang waarin zowel energie-opwekking, laadvoorzieningen, energie-opslag, monitoring en energie-uitwisseling tussen het gemeentehuis en het openbare net voorzien zijn.
Oplevering 2021
Bouwdirectie: Van Kruistum Ontwikkeling en Advies B.V.
Architect: INBO architecten
Bouwkundig aannemer: Aannemersbedrijf Bramer
Adviseur duurzaamheid: De Groene Jongens B.V.
Thema’s:
√ Design & Construct
√ Gemeentelijk monument
√ Verduurzaming (All-Electric, EPC=0, hergebruik regenwater)
√ Circulair bouwen
√ GPR Gebouw
√ Zeer hoog installatie-afwerkniveau
√ Social Return