Woonzorgcentrum Mariënburg

De Ecolutie is verantwoordelijk voor het ontwerp en de realisatie van het nieuwe woonzorgcentrum Mariënburg in Soest.

Woonzorgcentrum Mariënburg bestond uit meerdere gebouwen die niet meer pasten bij de zorgvraag die steeds zwaarder en ingewikkelder wordt. Bovendien voldeden de gebouwen niet meer aan de eisen van de overheid. Woonzorg Nederland vroeg De Ecolutie om het verpleeg- en verzorgingshuis om te toveren tot een plek waar het weer vorstelijk wonen is. Passend bij de schitterende omgeving van Soestdijk en uiteraard heel duurzaam.

Klaar voor de toekomst
In de nieuwe setting is Mariënburg een verpleeghuis met kleinschalige woonvoorzieningen. De losse gebouwen, bestaand en nieuw, zijn via een prachtige groene setting met elkaar verbonden. Wonen en zorg is meer gescheiden, de beschikbare ruimte is beter benut, gebouwen zijn verduurzaamd en het woonzorgcentrum stelt zich meer open naar de omliggende wijken. Daarmee is de missie van De Ecolutie tastbaar geworden; wij verhogen de toekomstwaarde van vastgoed en realiseren woningen en gebouwen waarin mensen zich echt thuis voelen.

Sloop nieuwbouw
Het huidige verpleeghuis is gesloopt om ruimte te maken voor nieuwbouw. Het nieuwe gebouw is even lang en breed als het oude gebouw. Wel is er een extra verdieping bovenop gekomen. De uitstraling sluit aan bij de omgeving: rustig en klassiek. Er is duurzaam gebouwd met behoud van de mooie oude bomen in de omgeving. Er zijn zeven woongroepen met een eigen moderne huiskamer en keuken. Op een centrale plek op de begane grond is een klein gezellig restaurant gelegen waar bewoners en familie iets kunnen eten en drinken.

Nieuwbouw
De nieuwe appartementen liggen in het beschermde gebied en bieden zo een woonvorm voor echtparen waarvan een van de partners lijdt aan dementie.

Verduurzaming
Mariënhorst en Mariënheuvel zijn gerenoveerd naar een B-label. In de vernieuwde gebouwen is een eerstelijns gezondheidscentrum en een fijne ontmoetingsplek gevestigd waar ook buurtbewoners op de koffie kunnen komen. Het is voor Woonzorg Nederland een pilotproject voor de verduurzaming van bestaand vastgoed aan de hand van de klimaatdoelen voor 2050. Deze verduurzaming maakt bovendien deel uit van het Europese NEZER-project (Near Zero Energy Renovation). Samen met Europese partners en dankzij EU-subsidie kon De Ecolutie op zoek naar kansrijke aanvliegroutes voor nul-op-de-meter-renovaties. Mariënburg krijgt een innovatieve nieuwe gevel van Duitse makelij.

Feiten
Datum oplevering: 2019
Voor: Woonzorg Nederland en Beweging 3.0
Omvang: 75 zorgappartementen, 151 appartementen, woonkamers, restaurant en personeelsruimten.

Relevanten artikelen

Toch niet kunnen vinden wat je zocht?

Neem dan gerust contact op en dan helpen wij je verder