De Ecolutie

Metropolitan volledig verduurzaamd

Metropolitan volledig verduurzaamd - Zuidas Amsterdam - Lomans Totaalinstallateurs

In 2019 is het kantoorgebouw Metropolitan nabij de Amsterdamse Zuidas volledig verduurzaamd. Samen met bouwkundig aannemer Heembouw, is door Lomans Totaalinstallateur en adviesbureau De Groene Jongens een toekomstbestendig, energiezuinig en comfortabel kantoor gerealiseerd.

“Duurzaamheid zit in ons DNA”

Voor Lomans was de duurzame verbouwing van Metropolitan een mooie uitdaging, maar eigenlijk ook het meest vanzelfsprekende om te doen. John van der Mispel, Manager Klantenteam bij Lomans, licht toe: “Helpen bouwen aan een mooie, schonere en blijvend duurzame planeet is ‘echt een dingetje’ bij Lomans. Dat zit in het DNA van ons bedrijf. Door projecten als de verduurzaming van Metropolitan aan te nemen, dragen we daaraan bij.” Algemeen directeur Joost den Otter vult aan: “Wij willen goed zijn voor mens en planeet. Duurzaamheid is daarmee ook de basis van onze bedrijfsvoering. We zien duurzaam verbouwen als een logisch gevolg van innovatief denken”.

Duurzaamheidsmaatregelen

Het 11.000 vierkante meter grote kantoor werd grondig onder handen genomen. Zo werd de complete verlichting in het pand vervangen door led. Uiteraard ging de gasaansluiting eruit. Dat werd een warmtepomp. De installatie erachter werkt op basis van behoefte per aparte ruimte. Ook de verwarmingselementen werden verwijderd. Het nieuwe kantoor kreeg inductie-units. Die units maken slim gebruik van de luchtbewegingen in de ruimte, waardoor met minimale luchtinbreng gekoeld en verwarmd kan worden en de mensen in het gebouw van verse, gezonde lucht worden voorzien.

Energiezuinig

De bestaande gevels kregen een volledige upgrade naar nieuwbouwniveau. Dit zorgt ervoor dat er weinig warmte of koude verloren gaat. Daarnaast heeft het gebouw een compact volume, waarbij de verhouding tussen de inhoud en het oppervlak gunstig is. “Voor een energie-efficiënt gebouw is dat een ideale combinatie”, weet Michel Kemper van De Groene Jongens. Hij is als duurzaamheidsexpert nauw betrokken geweest bij het gehele traject. Het gebouw heeft na renovatie het predicaat Klimaatklasse B. En een energielabel A, al voorsorterend op de waarschijnlijke labelverplichting in 2030.

Zonnepanelen

Zonnepanelen bleken niet nodig voor de goede energieprestaties van het kantoor. Kemper verklaart: “We hebben een zorgvuldige afweging gemaakt tussen de kosten en de opbrengsten. Daarom is besloten geen zonnepanelen op het kantoor te leggen.” Daar komt bij dat het kantoor werd gecertificeerd met GPR Gebouw, een praktische duurzaamheidsmethodiek die bestaat uit verschillende duurzaamheidscategorieën. “Zonnepanelen scoren in GPR goed in de categorie ‘energie’, maar weer minder in de categorie ‘milieu’. Ook dat is een afweging geweest”, aldus Kemper.

Behouden wat goed is

Door alle duurzame maatregelen waren veel materialen overbodig. Bijvoorbeeld het stalen leidingwerk. “Deze werden ‘geoogst’”, vertelt Michel Kemper. “Zo kunnen ze in andere projecten weer worden ingezet.” Elementen die nog goed waren, bleven behouden. Zo waren de luchtkanalen van Metropolitan nog prima te gebruiken. “Die zijn geïnspecteerd en waren in uitstekende conditie. De kanalen werden aan de binnenzijde goed gereinigd en hier en daar aangepast op de nieuwe indeling. Het zou zonde zijn om die te vervangen.” Ook de voedingskabels, droge-blusleiding, hemelwaterafvoeren, riolering en kabelgoten werden ten dele of geheel hergebruikt en natuurlijk de gehele bouwkundige constructie en buitengevels.

Comfortabel en gezond voor de medewerkers

Uiteindelijk gaat het om het realiseren van een comfortabel en gezond kantoor voor de mensen die er werken. Volgens directeur Joost den Otter zijn dat de belangrijkste drivers. “Zeker nu het een uitdaging is om goede werknemers te vinden. Als je een gezond en comfortabel kantoor hebt, zullen potentiele werknemers eerder voor je kiezen. En komen ook de juiste mensen op je af.”

GPR

Om de brede aanpak op duurzaamheid in het ontwerp te borgen is er ook gestuurd op het behalen van een GPR-certificering. Op alle onderdelen is minimaal een 7,5 gescoord; hierdoor voldoet het gebouw aan de classificatie van een duurzaam gerenoveerd utiliteitsgebouw (RVO).