De Ecolutie

Ecolutionair Comfort

De Ecolutie - verduurzamen renoveren Woudschoten entree

Woudschoten Hotel & Conferentiecentrum is zich bewust van de invloed die hun bedrijfsactiviteiten op de omgeving en de maatschappij heeft. Zij maken dan ook bewuste keuzes en zoeken een balans tussen mensen, planeet en resultaat. Ze zijn continu op zoek naar haalbare stappen om deze maatschappelijke verantwoordelijkheid vorm te geven. Croonwolter&dros levert hier als vaste samenwerkingspartner graag een bijdrage aan, door weloverwogen adviezen neer te leggen die aansluiten bij de doelstellingen van de organisatie.

DUURZAAMHEID

In 2015 zijn Woudschoten en Croonwolter&dros begonnen met verduurzaming van het monumentale pand dat bestaat uit de vleugels Woudvleugel, Atrium en de Villa. Destijds zijn er tapwaterboilers geplaatst en de transportleidingen verkort. Het tapwatersysteem is hierbij gescheiden van de verwarmingsinstallaties. Voordeel is dat in de zomer niet het gehele systeem meer verwarmt hoeft te worden, wat veel energie en kosten bespaart. Daarnaast zijn direct gestookt opwekkers geplaatst, deze boilers zijn direct gestookt waarmee Croonwolter&dros het rendement aanzienlijk heeft kunnen verhogen in alle drie de vleugels.

Woudschoten heeft direct doorgepakt en heeft in de Villa twee oude energie slurpende ketels vervangen door energiezuinigere HR-ketels welke in cascade zijn opgesteld. In 2019 worden aanvullend de VR-ketels in de Woudvleugel vervangen, waarbij ook een warmtepompinstallatie wordt geplaatst. Ook bij de Villa is deze mogelijkheid onderzocht, maar helaas was daar onvoldoende ruimte voor op het dak. Aangezien het een monumentaal pand betreft, waren er ook geen mogelijkheden om deze (deels) in het zicht te plaatsen.

SPELERSHOTEL VAN ORANJE

Woudschoten Hotel & Conferentiecentrum is het spelershotel van Oranje. Hotel Woudschoten, dat een vier sterren serviceniveau heeft, ligt om de hoek bij het complex van voetbalbond KNVB in de Zeister bossen. Met de verhuizing is de keuze gemaakt ‘voor het voetbal’, verwoordt bondscoach Ronald Koeman het in een persbericht.

Met de komst van de Oranje-spelers wilde Woudschoten zesendertig hotelkamers van koeling voorzien, waarmee de kamers altijd op een gewenst klimaat ingesteld kunnen worden. Naast het neerleggen van deze vraag bij Croonwolter&dros, is meteen aangegeven dat duurzaamheid en energiebesparing belangrijke speerpunten van de organisatie zijn. De opdrachtgever stelde dus niet alleen een koelvraag, maar legde ook de uitdaging bij Croonwolter&dros neer om verder te kijken en een totaaloplossing te bieden. Geadviseerd is om zonnepanelen neer te leggen op het Atrium van het hotel met aanvullend een VRF-systeem. De totale capaciteit van de panelen is hierbij groter dan de koelvraag van het hotel. De koeling van de zesendertig kamers kan volledig geleverd worden vanuit de energie die opgewekt wordt door de panelen. Indien er geen koelvraag is, levert Woudschoten terug aan het net.

Door goed te luisteren naar de klantvraag en duurzaamheidaspecten hierin mee te nemen, komen wij tot passende energiebesparende oplossingen!
Regiomanager Croonwolter&dros Boudewijn de Vries

GREEN KEY GOLD

Woudschoten Hotel & Conferentiecentrum heeft wederom het Green Key Gold keurmerk behaald! Hét internationale keurmerk voor duurzame bedrijven in de recreatie- en vrijetijdsbranche en zakelijke markt. Bedrijven met een Green Key keurmerk doen er alles aan om het milieu te sparen, zonder dat hun gasten inleveren op comfort en kwaliteit. Zij gaan daarbij een stap verder dan de normale wet- en regelgeving vereist. Zo zal een Green Key accommodatie altijd zuinig omgaan met energie en water. Denk hierbij aan het gebruik van zonnepanelen, spaarlampen, lichtsensoren en timers voor airconditioning en verwarming. Er wordt niet meer gewassen dan nodig is en er worden bijvoorbeeld milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen gebruikt. En dit allemaal met een bijzondere aandacht die niet alleen uw comfortgevoel bevordert, maar dus ook de status van natuur en milieu. Er zijn 3 niveau’s en Woudschoten voldoet wederom aan alle verplichte en optionele eisen van Green Key Gold, het hoogste niveau.