De Ecolutie

Circulair en energieneutraal kleedkamers De Nieuwe Lunet

De Nieuwe Lunet Utrecht - circulair en energieneutraal - De Ecolutie

Een circulair en energieneutraal kleedkamergebouw vervangt het oude gebouw op Sportpark Lunetten in Utrecht. Lomans verzorgde alle gebouwgebonden installaties, inclusief zonnepanelen. Tijdens het traject werd intensief samengewerkt met Gemeente Utrecht en alle bouwpartners om de circulaire aanpak zo doeltreffend mogelijk toe te passen.

De Gemeente Utrecht was duidelijk over de duurzame ambitie bij dit project; het gebouw moet zo circulair mogelijk zijn én energieneutraal. Daarnaast dient het uiteraard te beschikken over een gezond en comfortabel klimaat en moet het voldoen aan de KNVB-normen. Het project werd als pilot beschouwd voor toekomstige circulaire projecten binnen de groeiende gemeente.

Circulair

Bij circulair bouwen wordt uitgegaan van het oneindige hergebruik van beschikbare grondstoffen, wat in de praktijk betekent dat voor alle onderdelen gezocht moet worden naar methodieken om zo efficiënt mogelijk met de beschikbare grondstoffen om te gaan.

Circulaire toepassingen op bouwkundig niveau zijn onder andere de isolatie in de vorm van spijkerbroeken, het gebruik van eerder “geoogste” kozijnen en deuren en het toepassen van zogenoemde Clickbricks; stenen die niet gemetseld worden en daardoor later kunnen worden hergebruikt. Een aantal installatiematerialen in het bestaande gebouw is vóór de sloop “geoogst” (veiliggesteld). Tijdens het project zijn zoveel mogelijk van deze materialen toegepast in de nieuwbouw.

Energieneutraal

Om een energieneutraal gebouw te kunnen realiseren is een warmtepomp, zonneboiler, zonnepanelen en warmteterugwinning toegepast. Het gebouw is daarmee geheel all-electric en Nul op de Meter.

Social return

De zonnepanelen op het dak van het gebouw zijn geïnstalleerd door medewerkers van Montage Jongens, een dochteronderneming van Lomans. Deze medewerkers hebben een afstand tot de arbeidsmarkt en worden door Montage Jongens aangenomen, begeleidt en betrokken bij het arbeidsproces.

De Nieuwe Lunet Utrecht - circulair en energieneutraal - De Ecolutie